Bu günlerde, hepimiz yeni bir normalde yol almayı öğrendiğimiz için, çalışanların kendilerini rahat hissettikleri bir ofisin temelleri “güven” duygusuyla başlayıp bitiyor. Mesele, işyerini stil duygusunu korurken, mesafe, yön bulma, akustik ve sürdürülebilirlik gibi sorunları çözmek için mekanı yeni normale göre uyarlamakla ilgili.
Interface gibi şirketler, güvenli bir alan oluştururken yer döşemesinin önemli bir tasarım öğesi olduğunun farkındalar. Interface’in modüler döşeme sistemi sayesinde, esneklik yalnızca ikinci bir doğaya sahip olmakla kalmıyor, aynı zamanda COVID sonrası bir dünya için tasarım yapmanın anahtarı haline geliyor. Interface Ürün ve Öğrenme Deneyimi Direktörü Mindy O’Gara bu konudaki görüşlerini şöyle açıklıyor: “Modüler döşeme, tasarım trendlerinin, alanın yeniden yapılandırmasının ve hatta ciddi yenilemelerin kolayca hayata geçirilmesine izin veriyor; modüler döşeme sistemleri kolayca değiştirilebilir, yeniden düzenlenebilir ve eklenebilir.Yapılı çevre için, dayanıklılık için tasarım kritiktir; özünde esneklik, hızlı ve başarılı bir şekilde değişime uyum sağlama yeteneğine sahip olmak anlamına gelir. ”
Aşağıda, Interface’in her tür iş kültürü için yer döşemesinin çehresini değiştirdiği yollardan birkaçını bulabilirsiniz.
İleriye Giden Yolu Bulmak
Özünde, yol bulma insanlara bir uzay içindeki yolculuklarında yardımcı olmaktır. Interface, insanları güvenlik ve stil göz önünde bulundurularak gitmeleri gereken yere götürmenin yenilikçi yollarını sürekli olarak yeniden tasarlayan bir marka. Interface, renk, doku, desen ve format gibi tasarım öğelerini kullanarak, bir firmanın fiziksel mesafe hatırlatmaları yaratıyor tıpkı bir koridorda, insanları doğal olarak belirli bir yöne yönlendirmek için rengi kullanmak gibi. O’Gara, patikaları, bekleme alanlarını ve bölümleri belirtmek için kalıplar düzenlenebilir görüşünde. Örneğin açık ofis çalışma alanlarda döşeme, çizgiler, bantlar, renkler ve desenlerle çerçeveler oluşturarak kullanılan mobilyalarla birlikte bölgeleri tariflemeye yardımcı olabilir.
Fiziksel Mesafeye Odaklanmak
O’Gara’ya göre modüler döşeme, fiziksel mesafeye ihtiyaç duyan alanlar için özel yerleşik bir matematik yaratarak fayda sağlıyor. Interface portföyünün modüler formatı ve tasarım detayları ile fiziksel mesafenin ölçülmesi oldukça kolay çünkü farklı renkler, desenler, dokular ve malzemeler kullanılarak sınırlandırılmış alanlar kolayca işaretlenebilmekte. Örneğin, bir iş yeri fiziksel mesafeleri döşemeye entegre etmeyi seçerse, yapması gereken tek şey tek bir karo sırasını kaldırmak ve bir renk veya desen değişikliği eklemektir.
Farklı Alanları Barındırmak
Pek çok çalışma alanında, işbirliği, odaklanmış çalışma, sosyalleşme, öğrenme vb çeşitli işlevlere sahip farklı bölgeler vardır. O’Gara’nın altını çizdiği gibi odaklanmak ve mahremiyet için hem fiziksel hem de psikolojik olarak akustik ve rahatlık temel hususlar. O’Gara’ya göre karo halı, tekstil yapısı nedeniyle konfor ve sıcaklık sağladığı ve gürültünün etkisini en aza indirdiği için oldukça uygun bir ürün özellikle de lüks vinil karo (LVT) ile sağladığı uyum göz önüne alındığında. O’Gara karo halı ve LVT birlikteliğini şöyle açıklıyor: “Bu malzemelerin her ikisi de desen, renk ve akustik aracılığıyla enerji duygusu sağlıyor. LVT aynı zamanda alanları ayrıştırmak için de iyi bir seçenek. Interface’in Global Tasarım Başkan Yardımcısı Kari Pei’ye göre Interface vinil yer karoları ticari ve kurumsal ortamlar için ideal çünkü yüksek kayma direncine ve mat bir yüzeye sahipler. Halı karoları gibi tek tek kolayca değiştirilebilmekteler ve suni ahşap tahıl, taş, beton ve hatta kumaş benzerigörünümleriyle mekana estetik değer katıyorlar.
Dışarıyı İçeriye Bırakmak
Zamanımızın çoğunu kapalı mekanda geçirdiğimizden, dışarıyı ofise getirmek daha da önemli hale geldi. O’Gara, “Doğayı bilinçli olarak dahil ederek, çevreye yeniden bağlanıyoruz ve bina sakinlerine doğayla ilişkili sağlık yararları sağlıyoruz” diyor. Örneğin, ışığın içeri girmesine izin vermek, doku ve nüansları vurgulamak için döşeme ürünleriyle etkileşime girerek organik malzemeler gibi hissetmelerini sağlar. O’Gara’ya göre doğadan ilham alan bir başka örnek de i2 karo halı stillerimiz. Desen, renk ve dokudaki döşemeden döşemeye varyasyonlarla daha doğal görünen detayların güzelliğini taklit ediyorlar. Doğadan ilham alan unsurları dahil etmek, çalışanların kendilerini daha güvende, daha üretken ve ilham verici hissettiği daha sağlıklı bir ofis kültürünün gelişmesine yardımcı olabilir.